Welkom
Winkel
Workshops
Nieuwigheden
Bibliotheek
Over ons
Contact
Links
Hotel*** 't Buskruid
Disclaimer

 

'Brassica oleracea', de koolsoorten

"Het koolblad doet wonderen" of "de kool, het geneesmiddel der armen" zijn geijkte uitdrukkingen in de volksgeneeskunde. Wie 's avonds op een hardnekkige zweer een koolblad aanbrengt, kan er zeker van zijn dat er 's morgens nog weinig van over gebleven is. Geen enkel medicijn heeft zo'n uitgesproken geneeskrachtige werking als het eenvoudig koolblad.

De kool is één van de weinige cultuurgewassen die thuishoren in Europa. Er bestaan heel wat variëteiten, van savooikool tot koolraap. Reeds de Grieken spraken met veel lof over de geneeskracht van het koolblad en werd door hen beschouwd als een belangrijk geneeskrachtig kruid. Het koolblad heeft zijn goede werking reeds bewezen bij toepassingen op zweren, wonden, acne, eczeem, kloven, pokken, mazelen, zona, neuralgiën, pukkels en huidaandoeningen in het algemeen. Vooral als de huid geïrriteerd is of open ligt is de werking heel bijzonder. Tevens wordt het gebruikt als pijnstillend middel bij o.a. reumatische klachten, jicht, wintervoeten, hoofdpijn, bronchitis, aderontstekingen, blauw plekken enz...

Men gebruikt de verse buitenste bladeren van de alle koolsoorten. Rode kool werkt minder goed, de voorkeur gaat uit naar savooikool. De buitenste gave groene bladeren worden ontnerft (hoofdnerf) en gekneusd door met een glazen fles er over te rollen. Vervolgens worden de gekneusde bladeren in reepjes gesneden en als dakleien op de wonde of de te behandelen plek gelegd. Vervolgens wordt er een verband om gelegd en vastgeplakt, niet te strak zodat het bloed niet afgesneden wordt. Men doet dit 's avonds zodat het blad de ganse nacht zijn werking kan volbrengen. Het is dan ook het minst hinderlijk. Bij het kneuzen gebruik je best materialen die geen sap opnemen vb glazen fles en tafelblad, zodat je het maximum aan sap hebt en het koolblad niet uitdroogd. De duur is meestal 12 uur daarna verwijder je het koolblad.

Succes met deze eenvoudige remedie

Kris

 

 

Terug naar "Andere remedies & volksgebruiken"

 

SynTec.be